Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Προετοιμάζοντας τα παιδάκια με αυτισμό ή άλλες αισθητηριακές δυσκολίες για τις καλοκαιρινές διακοπές.



Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που όλοι χρειάζεται να ξεκουραστούμε και να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα που θα έρθει.  Το καλοκαίρι όμως είναι και μια εποχή η οποία είναι πλούσια σε διαφορετικές υφές, μυρωδιές, ήχους που μπορούν να στρεσάρουν τα παιδάκια μας.
Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας σαν θεραπευτές ή σαν γονείς να διασκεδάσουν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά και να μειώσουν ή να εξαλείψουν το στρές που επιφέρουν οι νέες ρουτίνες ή η εκθεση σε νέες υφές, είναι οι εξής:



  • Κοινωνικές ιστορίες με εικόνες. Χρησιμοποιήστε τις εικόνες για να συζητήσετε για το τι βλέπουν στην εικόνα, τι θα ακούσουν οταν βρεθούν εκεί που παρουσιάζει η εικόνα, τι θα νιώσουν και ποιούς κανόνες πρέπει να ακολουθήσουν.
  • Χρήση βίντεο.
  • Εναλλαγή ρόλων. Η εναλλαγή ρόλων βοηθά το παιδί να εξασκηθεί στην επικοινωνία με άγνωστα πρόσωπα παρέχοντας όμως ένα ασφαλές περιβάλλον.
  • Κυνήγι θυσαυρού. Μπορείτε να δημιουργήσετε για εξωτερικό χώρο ένα κυνήγι θησαυρού με αντικείμενα που το παιδί θα συναντήσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
    Illustration by Beneath the Pier Jane Grant Tentas
  • Χρήση ημερολογίων. Τα ημερολόγια βοηθούν στην οργάνωση καθημερινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων οι οποίες μπορούν να επαναλαμβάνονται συχνά και έτσι το παιδί μπορεί να προετοιμάζεται ψυχολογικά για το τι θα επέλθει για την εκάστοτε μέρα.
  • Επίλυση προβλημάτων. Συζητήστε για το τι καταστάσεις ενδέχεται να συναντήσουν και πώς μπορούν να τις διαχειριστούν και παράλληλα να μην σταματήσουν να διασκεδάζουν. 

                                                                                                            Σκριάπα Ελένη
                                                                                             Ψυχολόγος- Λογοθεραπεύτρια
                                                                                   Σολωμού 13Α & Περιστάσεως
                                                                                                Νίκαια, Αθήνα
                                                                                         logoueuxereia@gmail.com                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου